joi, 18 decembrie 2014

Distanța

DISTANȚA   Distanța - cuvîntul ce îl auzim zi de zi dar căruia fiecare din noi îi dă un sens propriu. Pentru unii înseamnă acei 50 km de acasă pînă la lucru sau școală, pentru unii timpul ce mai ramîne pentru a pleca în vacanță, pentru unii trecutul și pentru mulți din noi înseamnă o persoană dragă sufletului ce se află departe de noi. 
  Distanța uneori înseamnă și ceva bun, spre exemplu cînd avem ură pe cineva și se află departe sau cînd acel examen la chimie ce ne înfricoșează se află la două luni de distanță.
  Depărtarea mereu a demonstrat cît valorează o persoană pentru noi, a demonstrat valoarea timpului, sentimentelor și haracterului nostru. E o lecție ce costă scump dar care merită de invățat, care merită sacrificii și jertfiri.
  Personal cred că distanța e cel mai mare chin ce poate fi între două persoane ce se iubesc. Știu ce inseamnă asta, trăiesc pe pielea mea totul. Dorința de a îmbrățișa persoana iubită e mare, de a o săruta, de a cuprinde mereu, de a o răsfăța, șamd... Ar fi totul perfect dacă distanța nu ar exista, nici între mine și iubita mea, nici între multe alte persoane, între acele două orașe ce despart două inimi. Dar la final doar cei ce reușesc să înfrunte distanța ajung să fie mai puternici, mai curajoși, mai încrezuți în sine și cu mai multă experiență.

  Da, diantanța are prețul ei. Putem pierde persoane dragi, putem observa totul din alt colț, putem înțelege multe ce înainte nu înțelegeam și putem suferi. Sunt mai multe puncte, poate mult mai mult decît cred eu personal sau și restul. Dar ceea ce ne doare cel mai mult e lipsa cuiva, dorul și imposibilitatea de a ieși la ușă și de a vedea pragul casei noastre natale. 
  Foarte mulți sunt plecați în străinătate, și majoritatea de nevoie. Și da, unii se vor gîndi: ei și ce? doar au o viață mai frumoasă acolo de stau atîta timp. Aș spune că pe de o parte au dreptate dar distanța, drumul lung ce despart acele persoane plecate de casa lor, familiile lor, țara lor e un război continuu ce se desfășoară înuntrul acelei persoane. În străinătate vezi multe, faci concluzii, vezi minusurile ce sunt în țara ta, diferențele dar la sigur cuibul tău și meleagul tău îți vor lipsi ca niciodată. Și ăsta e prețul distanței - pierdem ceva pentru a dobîndi altceva.
  E greu totul, nimic nu e perfect, ideal sau așa simplu cum pare. În calea vieții întîlnim și bucurii și tristețe. Trebuie doar să știm a înfrunta totul și a ne controla în așa mod ca să nu ne lăsăm manipulați de altcineva. Distanța e ceva ce ne fortifică și ne omoară în același timp, depinde de noi ce se va întîmpla.
  Așteptați, iubiți și aveți încredere în voi înșivă și acei mii km ce vă despart de cineva vor deveni mai scurți, mai aproape și mai ușori.


    Mereu avem o alegere, deci ar trebui să alegem ce e mai bun pentru noi!